TARİH ARALIĞI

Başlangıç Tarihi
Seç
Bitiş Tarihi
Seç

ARANACAK KRİTER

Kriter Seçin
Makale Başlığında

ARANACAK KELİME

Örnek “vergi mevzuatı”

2015 DÖNEMİNDE DAR MÜKELLEF KURUMLARIN İŞYERİ-DAİMİ TEMSİLCİ VASITASI İLE ELDE ETTİKLERİ KAZANÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BAZI HUSUSLAR

Nisan 2016 Sayı 331

ÖZET

5520 sayılı K.V.K., dar mükellefiyete tâbi kurumların vergilendirilmesinde de temel bir vergilendirme yöntemi olarak yıllık beyan esasına göre vergilendirme yöntemini benimsemiştir. Ancak dar mükellefiyete tâbi kurumlar yurt dışında mukim kurumlar olduğu için münhasıran bu kurumların vergilendirilmesine yönelik olarak K.V.K.’nun 30’uncu maddesi hükmü ihdas edilmiştir. Tam ve dar mükellefiyete tâbi kurumlar Türkiye’de elde ettikleri ticarî kazançlardan ötürü yıllık beyan esasına göre vergilendirilecektir. Ancak dar mükellefiyete tâbi kurumların Türkiye’de ticarî kazanç elde ettiğinden söz edilebilmesi için bu kurumların Türkiye’de bir işyerinin bulunması veya bir daimi temsilci vasıtası ile kazanç ve/veya irat elde etmesi gereklidir. K.V.K., dar mükellefiyete tâbi kurumların Türkiye’de ticarî kazanç elde etmesinde işyeri ve daimi temsilci müessesesine yer verdiği için öncelikle bu kurumların hangi durumlarda Türkiye’de bir işyerine sahip olduğu ve daimi temsilci vasıtası ile kazanç elde edebilmesinin koşullarının araştırılması gereklidir. Bu makalemizde, bu konularda açıklamalar yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Tam mükellefiyete tâbi kurumlar, dar mükellefiyete tâbi kurumlar, işyeri, daimi temsilci, ticarî kazanç.

Jel Sınıflandırması: H20, H29

SOME ISSUES TO BE CONSIDERED IN THE TAXATION OF EARNINGS ACQUIRED BY LIMITED TAXPAYER INSTITUTIONS VIA WORKPLACES-PERMANENT REPRESENTATIVES IN 2015 PERIOD

ABSTRACT

Corporate Tax Law no. 5520 has adopted the method of taxation based on annual statements as the basic taxation method also in the taxation of limited taxpayer corporations. However, limited taxpayer corporations are corporations residing abroad, so the provision in article 30 of the Corporate Tax Law was created exclusively for taxation of such corporations. Corporations which are full and limited taxpayers are taxed on their commercial earnings based on annual statements. However, for limited taxpayer corporations to be regarded as obtaining commercial earnings in Turkey, these corporations must either have a workplace or must be earning income and/or revenues via a permanent representative in Turkey. Since the Corporate Tax Law provides for the institutions of workplace and permanent representative for limited taxpayer corporations to be earning commercial income in Turkey, one must investigate first under which circumstances these corporations own a workplace or earn income via a permanent representative in Turkey. These issues will be clarified in our article.

Keywords: Full taxpayer corporations, limited taxpayer corporations, workplace, permanent representative, commercial earnings.

Jel Classification: H20, H29

Devamını okumak ve yorum yapmak için giriş yapmalısınız!