TARİH ARALIĞI

Başlangıç Tarihi
Seç
Bitiş Tarihi
Seç

ARANACAK KRİTER

Kriter Seçin
Makale Başlığında

ARANACAK KELİME

Örnek “vergi mevzuatı”

10.12.2013

Seçmen ve Vergi

 

Seçmek özgürlüktür. Alış-veriş sırasında ne alacağınıza karar vermek gibi gündelik konudan eş seçimi gibi kutsal konuya değin geniş bir yelpazede seyreder seçme özgürlüğümüz. Seçim sizin derler bir şeyleri sunanlar. Piyasada reklam aracı da olur seçim yaklaşımı. Zaman zaman seçiminiz yönlendirilir de..İki özdeş mal arasında kararsız kaldığınızda satıcı size fiyat farkının haklı ya da reel nedenlerini açıklar. Böylelikle çoğunlukla pahalı olanın neden seçilmesi gerektiğini vurgular. Hangi ulusa ait olduğunu kesin olarak bilmemekle birlikte İngilizlere atfen kullanılan “ucuz mal alacak kadar zengin değiliz” ilkesi ya da atasözü de bu tür seçimlerde etken olur zaman zaman.

Bir de yönetenlerimizi ya da yönetecekleri belirlediğimiz seçimler vardır. Oy kullanırız. Bu seçimlerde de vatandaşa tanınan özgürlük alanı kullanılır. Bizi yönetmesini dilediğimize oy vererek kullanırız bu alanda irademizi. Adaylar tanıtılır, projeler sunulur, vaatler dinlenir, mitingler izlenir, seçim günü sandığa gidilir, seçim bildirilir. En çok seçim iradesini kavrayan “seçilmiş” olur. Herkesi temsil etmese de çoğunluk tarafından seçime konu edilen yönetir ilgili alanı. Belediye,  merkezi hükümet gibi.

Seçmen olmanın temel ölçütü yaştır. Dönemsel ya da ülkesel koşullara göre seçmen yaşı değişkenlik gösterir. Seçilme koşulları da ayrı tabii. Seçmen olmak bir özgürlük unsurudur. Gerek ve yeter koşul yaş ve medeni hakları kullanma ehliyetidir özünde. Örneğin gelir düzeyinizin, eğitiminizin etkisi yoktur. Sınıfsal bir ayrıma da tabi tutulmazsınız seçmen sıfatı için. Sandık başında sınıfsal eşitliksiz durumu duyumsamazsınız. Önemlidir bu yönüyle. Eşitlikçidir seçmenlik anlayışı.

Seçmenlik anlayışı eşitlikçi olduğu kadar seçilmeye aday olanların seçilene değin vaatleri ve seslenişleri de eşitlikçilikten yanadır. Ezilen, mağdur olan, ulusal değerlerden düşük pay aldığı kabul görenler için eşitlikçilik vaatleri ağırlıklıdır sunumlarda.

Peki seçmen vaat edilenleri hak etmekle ilgili bir kaygı taşır mı? Örneğin vergisini ödüyor olup olmaması, kamusal yükümlülüklere payına düşen çerçevesinde katkı verip vermemesiyle ilgilenmeli midir? Örneğin koşulları uygun olmasına karşın yerel ya da genel vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen seçmen seçmek konusunda sınırsızca özgür olduğunda, yükümlülüklerini hakkıyla yerine getiren seçmene nazaran haksız bir özgürlük alanında durmuş olmakta mıdır?

Takdirinize…

Seçimlerimizi hak etmek dileğiyle..

 

YORUMLAR

  • bana göre egitimli ile egitimi eksik olan(ünüversiteli ile çobanın oyu misali)kişinin oyunda nasıl düşünüyorsak demokrasi açısından ki iki oyda aynıysa,vergisini ödeyen ile ödemeyenin oyuda aynıdır.diger konuyu ödeyip ödememeyi maliye bir şekilde halletsin ikisinide aynı safa getirebilsin.

    Ziyaretçi

  • Katkınıza teşekkür ederiz.

    Ziyaretçi

  • Adalet Bakanlığı: Hiç suç işlemeyip de sicili bozulmayan vatandaşla suç işleyen vatandaşın oy hakkı farklı olsun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı: Fakir fukaraya hasta ve yaşlılara yardım eden vatandaşla etmeyen vatandaşın oy hakkı farklı olsun Avrupa Birliği Bakanlığı: AB ye destek verenle vermeyen vatandaşın oy hakkı farklı olsun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: İşsiz güçsüz boş beleş adamla 100 lerce kişiye istihdam sağlayan vatandaşın oy hakkı farklı olsun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Çevreyi kirletenle temiz tutan vatandaşın oy hakkı farklı olsun Dışişleri Bakanlığı: Uluslarası arenada vatanını temsil edip ülkesinin reklamını yapanla, köyde yaşayan vatandaşın oy hakkı farklı olsun Ekonomi Bakanlığı: Ekonomiye katkısı olanla olmayan vatandaşın oy hakkı farklı olsun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Elektrik kaçıranla kaçırmayan vatandaşın oy hakkı farklı olsun Gençlik ve Spor Bakanlığı: Spor yapan veya spora katkı sağlayan vatandaşla yapmayanın oy hakkı farklı olsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: 2 inek yetiştirenle hiç yetiştirmeyen vatandaşın oy hakkın farklı olsun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: namusuynan ihracat yapanla kaçakçılık yapan veya hiçbirşey yapmayan vatandaşın oy hakkı farklı olsun İçişleri Bakanlığı: Devlet memuru olup da devletine hizmet eden adamla özel sektörde sırf kendisi için çalışan vatandaşın oy hakkı farklı olsun Kültür ve Turizm Bakanlığı: Ülkeye turist getirenle, gelen turisti kazıklayıp kaçıran vatandaşın oy hakkı farklı olsun Maliye Bakanlığı: Vergisini verenle vergi kaçıran vatandaşın oy hakkı farklı olsun Milli Eğitim Bakanlığı: Okul yaptıran ve çocuklarını okutan vatandaşla yapmayan vatandaşın oy hakkı farklı olsun Milli Savunma Bakanlığı: Askerliğini yapanla yapmayan vatandaşın oy hakkı farklı olsun (bayanların oy hakkını ne yapacağız şu an bakanlık bunun üzerinde çalışıyor, şu durumda oy kullanamamaları lazım) Orman ve Su işleri Bakanlığı: Ağaç dikenle ağaç kesen vatandaşın oy hakkı farklı olsun Sağlık Bakanlığı: Doktarlarla hasta vatandaşın oy hakkı farklı olsun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Bilgisayar kullanmasını bilenle bilmeyen vatandaşın oy hakkı farklı olsun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı: Araba kullanmayı, yüzmeyi bilen ve en az bir adet akıllı telefonu olan vatandaşın oy hakkı 3 misli olsun hakkarinin dağındaki hiçbirşeyi olmayan adamın şu ana kadar kullandığı oylar geri alınsın........ Böyle uzayıp gider... Ne olacak bu devlet memurlarının dar düşünce ve dar görüşleri :) Hakkı bey yazdığımız yazıların "Hakkı"nı verelim..

    Ziyaretçi

  • Çok Değerli Okur; Uzun değerlendirmeniz oldukça katkı sağlayıcı olmuş. Çok teşekkür katkınıza. Naçizane şu konuyu eklememi anlayışla karşılayın lütfen: Yazımız seçmenin otoritelerce sınıflandırılması önerisi içermemektedir. Saygılarımızla, İSMAİL HAKKI DURA

    Ziyaretçi

  • 1

    1

  • 1

    1

Daha Fazla